Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Συμπεράσματα Beta Testing

     Η διαδικασία εγγραφής και παράδοσης της πτυχιακής εργασίας ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση της στο site ifestos.teilar.gr, και εν αναμονή της έγκρισης της εφαρμογής από το Google Play Store έχω χρόνο να γράψω τα συμπεράσματα που αποκόμισα κατά την φάση του Beta testing! Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά που προσφέρθηκαν να δοκιμάσουν την εφαρμογή μου. Η συνεισφορά τους ήταν πολύτιμη και με βοήθησαν να εντοπίσω αρκετά θέματα τα οποία είτε είχα παραμελήσει, είτε δεν είχα λάβει καθόλου υπόψιν μου.
    Το δείγμα των συσκευών που δοκιμάστηκε η εφαρμογή ήταν πολύ καλό και με βοήθησε κυρίως η συμμετοχή συσκευών με χαμηλότερα specs όπως ανάλυση οθόνης QVGA (240x320) και έκδοση Android 2.1. Ο προαναφερθέν συνδυασμός μου δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα, με αποτέλεσμα να πιεστώ για να τα διορθώσω ώστε να εξασφαλίσω την καλύτερη λειτουργία της εφαρμογής υπό οποιαδήποτε συνθήκη! Οι συσκευές που συμμετείχαν στην φάση του Beta Testing απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:



    Τα συμπεράσματα που έβγαλα από την  διαδικασία ήταν πολλά και το κύριο είναι ότι η έκδοση 2.1 είναι η πιο "κομπλεξική" από όλες! Το 85% των σφαλμάτων εμφανίστηκε σε αυτή την έκδοση και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο...Τα κύρια σφάλματα εμφανίστηκαν στην υπηρεσία εντοπισμού η οποία κράσαρε την εφαρμογή όταν η συσκευή του χρήστη δεν είχε ενεργοποιημένη καμία από τις 2 υπηρεσίες εντοπισμού. Μετά από αρκετές δοκιμές βρέθηκε η χρηση τομή από άποψη ελέγχων, και πλέον η πλοήγηση λειτουργεί ως οφείλει! Στη συνέχεια διορθώθηκαν κάποια bugs σχετικά με την εμφάνιση της εφαρμογής σε κινητά με μικρότερη ανάλυση οθόνης, και διορθώθηκε ένα bug το οποίο άλλαζε την σειρά των εικονιδίων κατά την αλλαγή από portrait σε landscape.
    Μετά και τις αισθητικές διορθώσεις έγιναν κάποιες αλλαγές στις ανακοινώσεις. Πλέον όταν ένας καθηγητής δεν έχει διαθέσιμες ανακοινώσεις, όπως πχ ο κ. Αδαμ, εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στο κάτω μέρος της οθόνης. Μαζί με αυτό διορθώθηκε και το bug κατά το οποίο η εφαρμογή κράσαρε όταν χρειαζόταν να κατεβάσει ανακοινώσεις καθηγητή του οποίο το αρχείο xml δεν ήταν διαθέσιμο. Τέλος όσον αφορά τις ανακοινώσεις διορθώθηκε η εμφάνιση των χαρακτήρων μορφοποίησης ανάμεσα στο κείμενο μερικών ανακοινώσεων. Το πρόβλημα ήταν πολύ εμφανές στις ανακοινώσεις του κ. Βλάχου ο οποίο πιθανότατα περνάει μέσω c/p τις ανακοινώσεις του από το MS Word, και έτσι περνάει και η μορφοποίηση του Word στον html κώδικα.
     Αυτά όσον αφορά την φάση Beta Testing της εφαρμογής, η επόμενη δημοσίευση θα αφορά την επίσημη έκδοση της εφαρμογής στο Google Play Store όταν αυτή γίνει αποδεκτή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Google, ελπίζω σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου